Csikasz Barka Bogi

Tisztelettel köszöntjük az olvasót Bogi oldalán. Ugyan a tenyészetünk fekete színváltozatáról részletesebben olvashatnak Duci Juci oldalán, de mégis fontosnak tartottunk attól a tartalomtól eltérő más témakörökről is véleményt alkotni. Erről szólnak Bogi oldalán ezek a sorok…

SZÁRMAZÁS

EGÉSZSÉG

TENYÉSZSZEMLE

MUNKA ÉS HASZNÁLAT

UTÓDOK

MÉDIA

Bevezetőkén mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a tenyésztés fekete színváltozatával kapcsolatos gondolatok természetesen a Bogival kapcsolatos tenyésztésre is vonatkoznak, illetve érvényesek. Mégis Bogi esetében talán felfedezhető néhány különbség.

Egyrészt mindjárt a teljes nevéből adódik, hogy a Csikasz tenyészet egyik Puli utóda. Napfényvárosi-Csahos Duci legelső párosítása egy fekete-fehér párosítás volt. Mivel amikor ez történt rendkívül szigorú és kötött szabályai voltak egy ilyen párosításnak, ezért nehezebb is volt teljesíteni a feltételeit, illetve a tenyésztők is érdeklődve ugyan, de kétkedve fogadták. Ebből született a Rasztari-Duci A Alom. Az alom tagjai közül két szuka Angyal Linda és Arany Kökény alapították a Csikasz Tenyészetet, hogy ez a viszonylag ritka engedélyezett tenyésztési esemény fennmaradjon az utókornak úgy, hogy elkülönül a Rasztari Puli tenyésztés fő tevékenységétől.

Csikasz Kennel

Mivel a fehér Puli a nemzetközi kinológiai szervezet, az FCI által külön elfogadott, ezért a többi színtől külön is tenyésztjük. A Csikasz Tenyészet megalapításának másik célkitűzése az volt, hogy nemzedékek múlva egy saját, külön fehér vérvonal kialakuljon a tenyésztés által. A Rasztari-Duci A Alomból a Csikasz Tenyészetet mindkét alapítója, Angyal Linda és Arany Kökény is először Csaholó-Borzas Cimbi Koppánnyal volt fedeztetve. Azért, mert a Csikasz Tenyészet sem gyors eredményességgel, minél hamarabb fekete szülőktől kihasadt fehér utódok kitenyésztésére törekedett. Arany Kökény és Koppány nászából született 3 olyan meghatározó Puli, akik a tenyésztésben ma is bizonyítanak. Ők A Csikasz B Alom tagjai. Közülük Béke Kóci a Pacsirtatelepi Puli tenyészet alapítója a Vajdaságban.

Pacsirtatelepi Puli Tenyészet

Bogi testvérei közül pedig Bundzsi Maja volt az, aki által a célkitűzést a Csikasz Tenyészet a fehér Pulik tenyésztésében el is érte néhány nemzedék elteltével a fehér színhordozó fekete utódok leszármazottaival. Így a Csikasz Tenyészet tevékenysége részben Bundzsi Maja lányával Csikasz Fátyollal új irányt vett, már fekete szülőktől és ősöktől született fehér utódok tovább tenyésztésével. Ugyanakkor a Rasztari Tenyészet tenyésztési célkitűzésébe a színek, az egészség mellett a használhatóságon belül egy tulajdonképpen ősi használati terület megőrzése került újonnan. Ez a magyar stílusú terelés. Természetesen ebbe a használati tevékenységbe bevonásra kerültek a Csikasz pulik is, csakúgy, mint a többi használati terület (engedelmesség és személyvédelem) esetében.

Kölyök Barka

A bevezető előszavai után fontos még megemlíteni azt, hogy a tenyésztő felelősség értelmében a Csikasz és a Rasztari Puliknak mindig van vissza út a szülőházba. Ha bajba kerülnek, problémájuk van akkor, ha már mindenki lemondott róluk a tenyésztőik nem fognak. Ez vonatkozik és vonatkozott eddig is a segítségnyújtásra, tanácsokra és vélemény cserére éppúgy, mint a bajba jutott saját tenyésztésű Pulik befogadására. A saját tenyésztésű Pulik nem kérték, hogy a világra jöjjenek. Mi akartuk őket, illetve a legtöbb esetben már a születésük előtt leendő gazdák, tulajdonosok várták érkezésüket. Ezért ha már mindenki lemondott róluk, mindenki cserbenhagyta őket a tenyésztőjükhöz a legvégső esetben is vezet vissza út életükben.

Csikasz Barka

De az általános elvek ismertetése után vizsgáljuk és nézzük meg mindezt konkrétan Csikasz Barka Bogi esetében.
Bogi elég fordulatos és legendás úton talált vissza hozzánk!

Barka Bogi

Eredetileg egy Vajdaságban élő családhoz került volna, édesanyja tulajdonosának rokonságában. Ez viszont nem valósult meg, mert ott a körülmények nem tették lehetővé, hogy egy Puli költözzön a családhoz. A ház nem készült el és az udvart sem tudták biztonságossá tenni egy Pulinak. Így a leendő tulajdonosok, akikhez Bogi került volna, új gazdát kerestek neki és meg is találták.

Erről viszont mi tenyésztők semmit nem tudtunk. Abban a tudatban éltünk, hogy Barka a Vajdaságban él és épp a látogatását kezdtük szervezni Barka édesanyjának tulajdonosát megkeresve, amikor a Tiszaszigeten praktizáló állatorvos egy hírrel állított be hozzám a munkahelyemen. Azzal a hírrel, hogy ő kezeli a kötelező védőoltások tekintetében az egyik saját tenyésztésű Pulinkat Tiszaszigeten. Megdöbbentem a hír hallatán, mert az állatorvos a Puli törzskönyvi nevét nem tudta kapásból, fejből megmondani. Eddig minden egyes nálunk született Puliról tudtunk, nyomon követjük őket, figyelemmel kísérjük az életüket. Tartjuk a kapcsolatot a tulajdonosokkal, amíg ők igénylik és szükségét érzik. Először persze kételkedtem és azt mondtam, hogy biztos másik Puli az. De nem. Pár napon belül meg is történt az első látogatás. Csikasz Barka a Bogi nevet kapta Tiszaszigeten a gazdáitól.

Csikasz Barka Bogi

A kapcsolatot folyamatosan tartottuk Bogi tulajdonosával onnantól kezdve. A személyes találkozások során örömmel hallgattuk a történeteket Bogi csínytevéseiről. Persze Bogi törzskönyvét honosítani kellett és a tulajdonosa abszolút partner volt abban, hogy Bogi csípője minősítésre kerüljön, illetve tenyészszemlén részt vegyen. Így Bogi tenyésztésbe kerülhetett és még egy alomnak is életet adott a segítségünkkel. Ők a Csikasz E Alom. Róluk olvashatók részletek a Bogi utódairól szóló menüpontban. A Csikasz E Alom utódai között több ígéretes Puli is született. Igazából viszont főleg egyetlen kan képviseli nyilvánosan, közszereplőként a párosítást a legméltóbb módon.

Csikasz Emír

Emír édesapja maszkos fakó színhordozó. Az alomban öt fekete kan született. Így kiderült, hogy a fekete-fehér párosítás ellenére Bogi nagy valószínűséggel homozigóta fekete. Ami abszolút nem probléma, hiszen a fekete-fehér párosítással tenyészetünkben a fekete szín is egy új, ritkának mondható, a többi homozigóta fekete vérvonaltól is eltérő származással, ősökkel és genetikával rendelkezik. Tehát nem csak kizárólag a Csikasz Tenyészet új fehér vérvonalának kezdete profitált ebből a tenyésztésben, hanem a következő nemzedékek fekete utódai is. Hiszen fehér, vagy fehér színhordozó fekete ősökben nem bővelkedik a fajta és eképpen a színkeresztezés nem csak a fehér színváltozatnak adhat egy új töltést, lökést, hanem a fekete színváltozatban is újat képvisel. Ugyan homozigóta fekete, de fehér és fehér színhordozó fekete ősökkel.

Bogi egy rendkívül apportos, motiválható és energikus Puli lett felnőtt korára. Származásán keresztül vérmérsékletével és karakterével megvalósította mindazt, amit akkor a Puli modern kori használatával kapcsolatban elképzeltem. A gazdája nem vágyott munka és teljesítmény babérokra, így kutyaiskolába sem jártak, szervezett keretek között kiképzésen sem vett részt csak a család foglalkozott vele Bogi tulajdonságai szerint. Se engedelmes vizsgája, sem kiállítási eredménye nincs. Labdázott, birkózott, apportozott, frizbizett és rongyozott, illetve őrizte a házat jelző kutyához méltón.

De hogy a sors és az élet ne folytatódjon ilyen nyugodtan és örömmel Bogi életútja új fordulatokat vett. Tiszaszigeten a tulajdonosának egyre több munkája lett és egyre kevesebb időt tudott otthon tölteni a Pulival. Ennek következtében Bogi szökős lett. Olyan szökős Puli, akit nem állít meg sem kerítés sem kennel. Egy energikus, élénk, temperamentumos Pulit nem is lehet napokig kennelben tartani, ha szabadsághoz szokott a szomszédok zavarása nélkül. Egy emberközpontú, emberközeli, szeretet és foglalkozásra, törődésre éhes Puli pedig megsínyli, ha naphosszat egyedül van, gazda és ember nélkül és pótcselekvésként lefoglalja, leköti magát. Így történt, hogy Bogi többször úgy meglépett otthonról, ha a gazdája munkában volt, hogy a település központjából szedték össze. Embereket keresett és talált az iskolában, kocsmában, irodákban, a falu központjában. Ha a gazdája otthon volt ez eszébe sem jutott. Biztonságos megoldásra pedig a gazdáinak nem volt anyagi lehetősége. Bogi tulajdonosának viszont jelezték, hogy legközelebb már nem neki szólnak, hanem a sintérnek. Mivel az Alföldön és különösen a Délvidéken a Puli, mint fajta jó házőrző és mogorva terelő kutya hírében áll az iskolában a gyerekek tartottak tőle és a szülők sem nézték ezt jó szemmel. Ráadásul Bogi akkori tulajdonosának olyan munka került kilátásba, ami miatt még kevesebb időt tudott otthon tölteni, így megkeresett a megoldás érdekében. Így került Bogi vissza a szülői házba.

Bogi

Amikor Bogi hozzánk került a foglalkozás és a törődés hiánya nagyon látszott rajta. Jól szocializált Puli volt, mert ismerte az alapszabályokat, illetve ismerte a nevét is, de egyrészt éhes volt az emberi szeretetre, másrészt a változást először úgy fogta fel, mint egy átmeneti állapotot. Hozzá szokott ahhoz is, hogy a problémáit maga oldja meg, illetve némi önfejűség, öntörvényűség is vegyült ebbe. Több hónap telt el, mire kötődést érzett és bennünket tekintett gazdáinak. Ugyanakkor ebben a folyamatban nagy segítség volt a kutyaiskola, illetve a falka itthon, azaz a többiek. Ugyan felnőtt volt már, de az első foglalkozások alkalmával olyan csatornák nyíltak meg, amelyek megmutatták, hogy melyek Bogi értékei. Persze a foglalkozás hiány következtében az apportosság eltűnt, de a figyelem és a motiváció megmaradt. Már az első alkalommal a kutyaiskolában a kiképző is megjegyezte Bogi adottságait az engedelmes munkában. Én valahol tudtam és éreztem ezt, mert pontosan jól ismertem Bogi szüleit. Bogi belső tulajdonságai pedig jól ötvözik Arany Kökény és Koppány képességeit.

Ekkor már javában kiteljesedett a tenyésztésünk során a magyar stílusú terelés, mint egy ősi használati irány újként történő megélése a tapasztalatszerzésben. Ekkor már Ópusztaszerre is jártunk gyakorolni, kimondottan a Rasztari és a Csikasz Pulik használati fejlődése érdekében. Sőt Sándorfalván a Magyar Kutya Fajták Majálisán Bogi első szülött fia, Csikasz Emír is eredményes terelő képesség vizsgát tett. Ez indított el abban, hogy gondoltam egy merészet és Bogit magammal vittem életében először Ópusztaszerre. Ott Bogi a Rackákkal olyan viselkedést produkált terelő ösztön tekintetében, hogy könny szökött a szemembe. A terelő ösztönön túl megvalósította mindazt karakterével, ami passzol az én egyéniségemhez, stílusomhoz a terelésben. Ezt követően már célirányosan és tudatosan elvittük magunkkal Somogyfajszra, ahol a Kondacsipkedő Terelő Iskola keretein belül gyakorolhattunk egész hétvégén Rackákkal. Bogi egyénisége kiteljesedett és magára talált a terelésben. A tapasztalatok és eredmények láthatók és olvashatók Bogi munka és használat menüpontjában.

Csikasz Barka Bogi

Csikasz Barka Bogi homozigóta fekete genetikája miatt nem vesz részt a továbbiakban a Csikasz Tenyészet keretein belül a tenyésztésben, hiszen ott a cél a jövőben a fehér szín tenyésztése. Viszont képességeivel Bogi reprezentatív módon képviseli a Rasztari Tenyészet elképzelését a jövőben a használat orientál tenyésztésben a terelést tekintve. Így Bogi nem kevesebb elképzelést valósított meg a következő alom világra jöttével, mint a Rasztari Puli Repatriálás első lépcsőfokát a tenyésztésben legelőször. Méghozzá úgy, hogy a rokontenyésztés is megvalósult a tulajdonságok fokozottabb rögzítése érdekében. Ők a Rasztari-Duci P Alom. Róluk is olvashatnak a Bogi utódairól szóló menüpontban. Bogi második kölykeinek apja egy terelésben dolgozó, Puli Repatriálásban résztvevő saját tenyésztésű kan lett. Az alomban 3 utód született, és közülük a kan, Rasztari-Duci Penge nyáj mellé került, ahol folytatja a szülők nyomdokán a terelés repatriálás tenyésztői elképzelését. Ő már a következő lépcsőfok, amikor a repatriálás tevékenységébe került saját tenyésztésű Pulik utódairól van szó.

Rasztari-Duci Penge

Ez hát Bogi életútja, története, szerepe és jelentősége, amit fontosnak tartottunk elmondani, megosztani. Természetesen a Bogival kapcsolatos események folytatódnak és a történetnek koránt sincs vége. Ezért érdemes időnként visszalátogatni új dolgok miatt Bogi oldalának menüpontjaihoz.

Bogi Somogyfajsz