Fekete

Üdvözöljük fekete színű tenyészetünkben

Rasztari-Duci Juci
fekete szuka
Született: 2009. 04. 03.

ducijuci01.jpg

 

SZÁRMAZÁS

CSIPŐ

TENYÉSZSZEMLE

UTÓDOK

EREDMÉNYEK

MUNKA ÉS HASZNÁLAT


A fekete szín történetéről:
Igaz ma a Puli legjellemzőbb színe és valóban többségben is vannak a fekete színű Pulik a fajtában, de nem volt ez mindig így:
“Sőt régebben „akadt olyan vélemény, hogy a tiszta fekete nem fajtatiszta”, minderről ötven év múlva már azt gondolták, hogy „csak a jegytelen fekete egyedek fajtatiszták” /Dr. Ócsag Imre – Magyar Kutyafajták/.
A fekete szín elterjedésének és térhódításának több oka és magyarázata van.
Az egyik magyarázat szerint elterjedésének nagy mértékben kedvezett az a tény, hogy a juhászok, pásztoremberek akik használni kezdték a fekete Pulit nagyon megkedvelték, mert könnyebb volt megkülönböztetni az általa terelt világosabb színű juhoktól /Kalmár Miklós/
„A puli színe igen változó. Fehér, krém, acélkék, galambszürke, egérszínű, tűzöttfekete, hamvas-deres, kávébarna, csokoládébarna, barnavörös, esetleg fekete, sőt „zöld puli” is van, mely utóbbi barnásszürke zsemleszínhez hasonlít” /Kubinszky/
A másik magyarázat a genetikából táplálkozik. Miszerint az öröklésmenetben a fekete szín a legdominánsabb. Dominánsabb, mint a Puli összes többi színe. A képzeletbeli ranglétra legtetején helyezkedik el a színek között. Ez magyarázza legkézenfekvőbben elterjedését és térhódítását. Annyira, hogy mára a legkedveltebb a Puli színei közül. Olyannyira, hogy sokszor hallani napjainkban laikusok, fajtaszimpatizánsok részéről, hogy ha Puli, akkor fekete.

Morzsa

Fekete szín története tenyészetünkben:
Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Fekete Puli az alfa, az origó kennelünkben. Vele kezdődött minden. A fekete szín a kiinduló pont és az alapja tenyésztésünknek. Állíthatom ezt azért, mert rajta keresztül ismertem meg a Pulit és annak tenyésztését. Mondhatom nyugodtan, mert az összes többi szín megismerését is a Fekete Pulinak köszönhetjük. Tenyészetünk alapító szukái is ezt a színt képviselik.

Napfényvárosi-Csahos Duci

Kisgyarmati Dorka Picúr

A fekete szín fenotípusa:
A standard megfogalmazása szerint a fekete szín maga lehet rozsdavörös, illetve szürkés árnyalatú /Mészáros Mihály – Fergeteges örökségünk/
Rozsdavörös elszíneződés általában a szőrtincsek végén jelentkezik. Ezt a fekete változatot hétköznapi nyelven avétosnak nevezzük. Az avétos megfogalmazás a közhiedelemmel ellentétben csak népies elnevezés. Hivatalosan avit, mint latin szóból alakult ki. Az avit szó jelentése ősi, örökölt /Szőke Ágnes - Eredete nem ismeretlen/. Ezt tovább gondolva a magyar nyelv valószínűleg azért ragasztotta ezt a jelzőt erre a változatra, mert őseinknél mindig is a szabad ég alatt dolgozott a Puli. Tény, hogy az életük jó részét munkával töltő, a napfény erős sugarainak kitett fekete Puliknál fordul elő gyakrabban. „A kölyök puli fényes fekete szőrzetének vörhenyes, szürke vagy fehérrel tűzött színűvé válása a pulinak ősi öröksége vélelmül a verőfény ártalmai ellen” /Kalmár Lajos/. Az angol úgy is nevezi, hogy a rusty black. Az avétos és a kiszürkült, vagy szürkével tűzött színű Pulik mellett létezik a színnek egy olyan változata, amely fényes mély lakkfekete színét az életkor teltével a legtovább megtartja. Az ilyen fényes mély fekete Puli felnőtt korában is sokáig ebben a színárnyalatban létezik.
Mindhárom fekete változat teljesen elfogadott. Igaz a kiállítás és show jobban szereti és valljuk be előnyben részesíti a mély fekete színű egyedeket.

Csaholó-Borzas Cimbi Koppány

Tehát a fekete Puli színe az életkorral is változik. A fekete Puli kölykök mindig fényes fekete szőrrel születnek. Egyes fekete egyedeknél néha már meglehetősen fiatal korban jelentkezik őszülés. Az őszülés jelensége esetén néha a szőrtincseken belül, néha azoktól külön egyes szőrszálak jól kivehető módon festékanyagtól mentesek. A festékanyag mentesség nem egyezik meg a szürkés tűzöttséggel és eltér a fehér változattól is. Itt különálló, a szőrköntösben ritkán és bizonyos helyeken előforduló ősz szálakról van szó. Ez gyakran a keresztcsonti tájékon, azaz a megfelelő helyen hordott farok alatti részen, magán a farok szőrzetén, illetve a pofákon fordul elő. A szürkülés megjelenése többségben a korral alakul ki. Szürkébe hajló szőrzet néhány esetben már viszonylag korán jelentkezhet, de gyakrabban csak 6-7 éves korra válik jelentőssé. A szürkülés életkorának megítélése a színbesorolás szempontjából ma is vita tárgyát képezi a szakemberek számára. Tény, hogy a Puli színeiben a fekete színnél a szürkülés mindenképpen jelen van.

A fekete szín megjelenése tenyészetünkben:

Szatyorfalvi Subás Dalma

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a fekete szín összes árnyalata és változata megtalálható tenyészetünkben. Két kennel alapító szukánk közül Napfényvárosi-Csahos Duci az avétos színárnyalat képviselője. Kisgyarmati Dorka Picúr pedig kiszürkült fekete. Már korán fiatal korban őszülő saját tenyésztésű Puli is képviseli magát a vérvonalunkban, de erre a tenyésztési résznél visszatérünk. Az avétos rozsdavörös és a kiszürkült szín ellenére születtek olyan utódok, akik fényes mély lakkfekete színüket felnőtt kori teljes szőrköntösükben is megtartották. Annak ellenére, hogy dolgoznak és nem szinte kizárólag lakásban élnek, hanem udvaron, kertben a szabad ég alatt.

Rasztari-Duci Dinamit

Rasztari-Duci Fecske

Rasztari-Duci Juci

Tenyésztés:
A fekete Puli tenyésztésének tárgyalása során mindenképpen meg kell említeni, hogy együtt tenyésztjük a maszkos fakó és a szürke színnel. Mivel domináns szín a fekete, ezért hordozhatja rejtett módon az összes színt a Puli tenyésztésében. A fehér Pulit külön tenyésztjük, mert a nemzetközi kinológia külön színként ismerte el. Kiállításokon a maszkos fakó és a szürek Pulik együtt vetélkednek és szerepelnek a CACIB és a Fajtagyőztes címekért.
Érdekes dolog, hogy a fekete szín domináns a maszkos fakó és a szürke színnel szemben, de két feketétől recesszívebb színű maszkos fakó és szürke szülő párosításából is születnek fekete utódok.
Mivel a fekete színű Puli rejtett módon más színeket hordozhat, ezért megkülönböztetünk a tenyésztésben, genetikai értelemben homozigóta és heterozigóta fekete színt. A homozigóta fekete semi más színt nem hordoz, míg a heterozigóta igen és cask fenotípusosan tiszta fekete.
Fekete Puli tenyészthető és párosítható maszkos fakóval, szürkével a feketén kívül. Fehér Pulival csak külön engedéllyel, amit a tenyésztő szervezettől kell beszerezni.
Mivel a legelterjedtebb színe a Pulinak, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy minőségében és kitenyésztettségében jobb az állományban a többi színnél. Viszont ez azt is jelenti, hogy jobban érvényesülhetnek, érvényre juthatnak a tenyésztés szelekciós szempontjai (fejforma, típus, fogazat, szőrminőség stb.). Tehát a fekete színű Pulinál már nem szükséges annyi kompromisszum, mint a többi szín esetében, hogy növekedjen a populáció.

A fekete szín tenyésztése kennelünkben:
Ahogy már utaltam is rá ezzel a színnel kezdődött minden és sokmindent ennek a színnek köszönhetek. Függetlenül attól, hogy a tenyészet alapító Pulijai a fekete színnek melyik árnyalatát képviselik és milyen színhordozást örökítettek vagy adtak az utódok számára néhány gondola magunkról a fekete színnel kapcsolatban. Kezdetben Napfényvárosi-Csahos Duci által és jóvoltából beálltunk azok közé a sorba, akik szintén megvívták az avétos fekete szín elismertetésének, létjogosultságának nehéz csatáját. Tény, hogy egy ében fekete Puli a kiállításokon mutatósabb, dekoratívabb. Ezért a tenyésztés során, ha cask a fekete színt tekintjük egyes esetekben törekedtünk ennek kitenyésztésére. Néhány utódnál sikerült is. Érdekesség, hogy a felnőtt korban is fényes mély fekete szín tenyésztése valamilyen okból kifolyólag együtt járt a genetikailag zsinóros szőr kitenyésztésével. Duci avétos színe ellenére Interchampion címig jutott el a kiállításokon. Ha Duci esetében az avétos szín elismeréséért kardoskodtunk, akkor Kisgyarmati Dorka Picúr esetében a kiszürkült színnel kapcsolatban ugyanezt kell elmondanunk. Ellentétben az avétos színű fekete Puli eredményességével Picúr Babérkoszorújához egyetlen fajtagyőztes cím hiányzott. Amit több küllembíró a színével indokolt. Mi ezt tudomásul vettük és a tenyésztésben bizonyított. A tenyészetünkben a már fiatalon kiszürkülés jeleit mutate fekete szín szisztematikusan együtt járt maszkos fakó rejtett színhordozással. Az évek során számos olyan Puli született tenyészetünkben, aki eredményesen szerepelt kiállításokon, a tenyésztésben és a munkában, használatban. Itt kell megemlítenem, hogy a szélesebb. bővebb és nagyobb létszámú fekete szín tenyészetünkben is lehetőséget adott arra, hogy többféle tenyésztési célnak is megfelelő utódokat tenyészzünk ki. A kiállítási eredményeken túl Csaholó-Borzas Cimbi Koppány kanunk jóvoltából a Puli egyik történelmi múltjából táplálkozó használati értékre is rátaláltunk. Ez a Rendőrpuli karakter. De alkalom nyílt a személyvédelem mellett a fekete saját tenyésztésű utódok által a területőrzés, házőrzés ismereteinek bővítésére is. Sőt a Puli eredeti, ősi használati értékének, a terelésnek a megőrzése érdekében is megalapoztuk tenyésztésünket. A saját tenyésztésű fekete utódok, akik elképzeléseinket, céljainkat viszik tovább a következő nemzedékekben. Az évek alatt elegendő és kellő képpen széles alapot biztosítottak számunkra a tenyésztéshez, saját vérvonalak kialakításához. Itt ezen a helyen cask azokat a fekete Pulikat idéznénk fel kronológikus sorrendben, akik kenenlünkben születtek és már szerepet játszanak a tenyésztésben:

Rasztari-Duci Arany Kökény

Rasztari-Duci Angyal Linda

Rasztari-Duci Anna

Rasztari-Duci Boglya

Rasztari-Duci Csikasz Cookie

Rasztari-Duci Dinamit

Rasztari-Duci Daru

Rasztari-Duci Eső

Rasztari-Duci Fecske

Rasztari-Duci Fokos

Csikasz Arasz

Csikasz Ali

Csikasz Bundzsi Maja

Csikasz Béke Kóci

Csikasz Csatár

Csikasz Dárda

A folytatás:
Az eltelt évek alatt sokat gondolkodtunk, hogy miként tovább. Hogyan folytassuk, hogy a saját tenyésztésű fekete színű utódok közül a lehető legtöbb szerept kaphasson a folytatáshoz a beszűkülés, túlzottan szoros rokontenyésztés elkerülésével. Végül megtaláltuk a megoldást! Olyan saját tenyésztésű utód személyében, aki vagy teljesen idegen a saját tenyésztésű utódoktól, vagy eléggé távoli rokon a vérvonal tenyésztéshez. Ő Rasztari-Duci Juci. Aki ugyan Rasztari utód, de nem közeli rokona, vagy leszármazottja sem Ducinak, sem Picúrnak. Koppány unokája és Dinamit, illetve Daru féltestvére. Anyai ágon teljesen eltérő vérvonallal. Vérmérsékletben és karakterben abszolút az elképzelésünk megtestesítője. genetikailag zsinóros, fényes mély fekete színnel. Származásával alkalmas arra, hogy általa az összes saját tenyésztésű fekete utód tenyésztésbe vonható legyen.

Rasztari-Duci Juci

Itt szeretnénk megemlékezni arról a fekete Puliról, aki megalapozta elképzelésünket és tenyésztésünket. Napfényvárosi-Csahos Duci távozásával pótolhatatlan, gyógyíthatatlan űr keletkezett. Ezért nem véletlenül kapta az új lendület reményében a folytatás a “nomen est omen” jegyében a Duci Juci nevet. Nem összehasonlítás, pótcselekvés vagy hiánypótlás érdekében, hanem a tisztelgés és hagyományőrzés jegyében.

Akiknek köszönettel tartozunk:

 1. Első lépésként azoknak szeretnénk köszönetet mondani, akiknek a fekete Pulit köszönhetjük. Tenyészetünk megalapozói a Napfényvárosi-Csahos, a Kisgyarmati, a Csaholó-Borzas és a Szatyorfalvi Subás Puli tenyészetek.
 2. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik lehetőséget adtak arra, hogy a fekete Pulijuk bevonásra kerüljön a vérvonalainkba. Az évek során több ilyen fekete kan és szuka nevét említhetjük. Honlapunkon minden alom esetében megtalálható és olvasható a tenyészpár másik, tőlünk idegen fele.

TENYÉSZTETT ALMOK

 1. Szeretnénk köszönetet mondani azoknak a tulajdonosoknak, akik tenyésztésbe vonták a tőlünk származó fekete Pulikat. Vagy saját tenyészetükben, több esetben is saját kennel alapításával. Vagy úgy, hogy segítségünkkel hozzá járultak, hogy a tőlünk származó fekete Pulijukat tenyésztésbe vonjuk. A Pulik név szerint a honlapunkon a Tenyésztett Pulik menüpontban a Kanok és Szukák oldalain olvashatók és megtekinthetők. Mind egytől egyig tenyészszemlézett és diszplázia szűrt utód.

KANOK
SZUKÁK

Rasztari-Duci Juci

A fekete színte nyésztésének szakmai alapjai:
Kovács Tibor: A színöröklés törvényszerűségei

Gén: A genetikai információ alapegysége. A DNS (dezoxiribonukleinsav) egy szakasza. A tárolt (kódolt) információt a nukleotidok szekvenciája (sorrendje) határozza meg (A,T,G,C).
Lokusz: Az a hely, ahol a gének helyeződnek el.
Allél: Egy-egy lokuszon az adott gének számos alternatív változata lehetséges (de egyszerre csak egy!). Egy génnek minimum két allélja van.
Kromoszóma: Az öröklődés DNS-ből és fehérjékből álló fizikai egysége, melyek a gének többségét hordozzák.
Homológ kromoszómapár: Az azonos tulajdonságokat (géneket) hordozó apai és anyai kromoszómák.
Mendeli genetika:

 1. Gamétatisztaság elve
 2. Uniformitás törvénye
 3. Szegregáció törvénye
 4. Független kombinálódás elve

Domináns tulajdonság: uralkodó tulajdonság.
Recesszív tulajdonság: elnyomott tulajdonság.
Homozigóta: A két allél megegyezik (AA, aa)
Génhatásnak valamilyen gén által szabályozott tulajdonságnak a szervezet fenotípusában való megjelenését értjük. Fenotípusnak nevezzük a látható és méerhető tulajdonságok összességét.
Fenotípus (F) = genotípus (G) + paratípus (K)
A paratípus a környezeti hatás.
A genotípus DNS-ben tárolt információk összessége, gének közötti kölcsönhatás.
Amennyiben a homológ kromoszómapár azonos lókuszán elhelyezkedő másik allél befolyásolja az adott tulajdonság megjelenését, akkor intraallél kölcsönhatásról beszélünk. A másik esetben különböző allélok közötti úgynevezett interallél kölcsönhatásról van szó (nem additív génhatások).
Monogénia: egy gén egy tulajdonságot határoz meg.
Pleitoropia: egy gén több tulajdonságot határoz meg.
Poligénia: több gén határoz meg egy tulajdonságot.
Monogénia (intraallél kölcsönhatás)

 1. dominancia
  - teljes
  - részleges
  - feltételes
  - over
  - poláris
 2. Dominancia hiánya
 3. Pleiotrópia

Poligénia (interallél kölcsönhatás)

 1. Episztázis
  - domináns
  - recesszív
  - domináns – recesszív
 2. Kompromisszumhatás
 3. Komplementer hatás
 4. Modifikáló hatás

Génexpresszió: Részleges dominancia esetén, ha a domináns tulajdonság nem jelentkezik (manifesztálódik) teljes mértékben. Értéke 1-100%
Penetrancia: A részleges dominancia néha úgy nyilvánul meg, hogy a domináns tulajdonság nem mindegyik heterozigóta egyedben jelenik meg (pl. egy almon belül). Azt, hogy a bizonyos tulajdonság mennyi egyeden jelenik meg penetranciának nevezzük. Értéke 1-100%
Penetrancia = (manifesztálódott tulajdonságú egyed / összes egyed) X 100
Dominancia hiánya: A heterozigóta egyedek fenotípusukban eltérnek mindkét szülőtől (AA) X (aa)
Episztázis: Egy gén domináns vagy recesszív allélja elnyomja (teljesen vagy részben) ugyanazon kromoszóma más lokuszán, vagy egy másik kromoszóma valamely lokuszán elhelyezkedő gén hatását, és annak fenotípusos megjelenését részben vagy egészben megakadályozza. Az elnyomó gént episztatikus génnek, az elnyomottat hiposztatikus génnek nevezzük.
A szín minőségi (kvalitatív) tulajdonság, egy vagy néhány nagyhatású (major) gén alakítja ki és nem additív jellegűek. A környezeti hatásnak a jelentősége (paratípus) kisebb, mint a kvantitatív tulajdonságoknál. De nem elhanyagolható! A minőségi tulajdonságok öröklődésére a többnyire Mendeli szabályok érvényesek. Az eltérésekre felhívjuk a figyelmet (pl. letális színek).
A Puli színét több gén alakítja ki és jellemző a poliallélia egyes gének esetében (kettőnél több allél). Fontos meghatározni, hogy a fenotípus egy vagy több genotípust képvisel-e.
A Puli esetében előforduló, a színeket (szőrszínt) befolyásoló gének és alléljeik:
1. A (aguti)
- As (aguti solid) fekete
- Ay (aguti yellow) sárga
- A- (aguti) vadas
- asa (aguti sable) nyeregmintás
- at (aguti tan) fekete-cser
As domináns az összes többi allélel szemben.
Ay recesszív a feketével szemben, és domináns a többi allélel szemben.
Az at és asa recesszív.
2. D (dense-dilute) színintezitás, felhígulás
- D- (dense)
- dd (dilute) – a Pulinál ritkán előforduló, letális génkombináció. Penetrancia 100%.
3. G (grey)
- G (ezüstözöttség)
- gg (ősz)
4. I (inhibitor) gátló
- I-
- ii
5. B (black) – fekete. A gén elsősorban nem a szőr, hanem a bőr pigmentjére hat.
- B- fekete
- bb barna
Recesszív homozigóta (bb) állapotban viszont az egyed fenotípusa barna bőr és szőrszín. Barna bőrszín, barna orrtükör, világos szem.
6. S (self, solid)
- S-
- si
- sp
- sw
Ezek a gének a felelősek a mellfoltért, az ujjak közötti fehér szőrszálakért.
A Puli színöröklésével kapcsolatban megállapítható, hogy a fekete szín domináns. Hordozója lehet az összes Puli színnek, beleértve a tenyésztésből kizáró színeket (zsemlefakó, fekete-cser, barna) és a letális (kék) színeket is.
A genotípus meghatározásánál a következő szempontok vehetők figyelembe az irodalom és az alomellenőrzések alapján:

 1. A fekete szín domináns, belőle bármilyen más szín kihasadhat.
 2. A zsemlefakó homozigóta recesszív.
 3. A fehér nem foltos és nem albino.
 4. Különböző párosításból született utódok színei:

- zsemle fakó X zsemle fakó – zsemle fakó
- fehér X fehér – fehér, zsemle fakó
- maszkos fakó X zsemle fakó – fekete
- maszkos fakó X maszkos fakó – fekete, maszkos fakó
- fekete X fehér – fekete, fehér, zsemle fakó

Fekete variációi:
AsAs; AsAy; Asat;
EE; EEm ; Ee; EmEm ; Eme
GG; Gg; gg
ii

Szakirodalom:
Tallózás a Fekete Puli szakirodalmában:

Dr. Ócsag Imre: A puli színörökléséről
Dr. Bordács Imre: A Pulitenyésztés irányelvei
Mészáros Mihály: Fergeteges Örökségünk
Tari József: A Puli értékei: Az ördögi szín a fekete
Mészáros Mihály: Döntés a puli színváltozatairól Cikk_1, Cikk_2, Cikk_3

Dr. Olty Márta: Koszosak a magyar, és tiszták a svéd pulik?
Christine Kiszakiewiz: Egy parasztkutya nehézségei terelés közben