Maszkos Fakó

Üdvözöllek kedves látogató Puli Tenyészetünk maszkos fakó színének birodalmában!

Rasztari-Duci Gara
maszkos fakó szuka
született 2008. február 8.

 

SZÁRMAZÁS

CSIPŐ

TENYÉSZSZEMLE

UTÓDOK

EREDMÉNYEK

MUNKA ÉS HASZNÁLAT

A Maszkos Fakó szín:

A standard hivatalos megfogalmazása szerint határozott fekete maszk látható és található a pofa körül. A tenyésztésben alapvetően kétféle maszkos fakó színt különböztetünk meg. Ez a kétféle változat az alapszín eltéréséből adódik. Az egyik a sárga alapszínnel rendelkező maszkos fakó, a másik a szürke alapszínű. A két alapszínen túl a maszkos fakó az árnyalatok legkáprázatosabb változatait mutatja. A színárnyalat az alapszín feketével fedett mértékének a függvénye. A majdnem teljesen feketével fedett sötét színárnyalattól egészen a kifakult, szinte majdnem fehérnek tűnő világos színárnyalatig a skála igen széles és változatos.

A tenyésztésben és a kiállításon inkább a szürke alapszínű és a minél sötétebb változatot preferáljuk. Mivel azonban közel sem beszélhetünk olyan népszerű és elterjedt színről, mint például a fekete, ezért a világosabb és a sárga alapszínű maszkos fakó Pulik szerepe sem is lényeges és jelentős.

Tenyészetünkben született maszkos fakó kölykök:

O Alom

Rasztari-Duci Bánk

Rasztari-Duci Edda

Rasztari-Duci Gara

A maszkos fakó szín a Puli életkorával is változik. Ezért nemcsak a genetika, hanem az életkor is befolyásolja a maszkos fakó szín palettáját. Gyakran szinte teljesen feketének születik. Ilyenkor néhány árulkodó jel tanúskodik csak a maszkos fakó színről az újszülött Puli kölyöknél. A végbélnyílás körül, a lábakon és a tarkó tájékon, az arcukon néhány világosabb folt mutatja, hogy nem fekete színről van szó. Más kölykök, főleg a sárga alapszínnel rendelkezők már egyértelmű színnel születnek és egy fekete csík látható a gerincoszlop vonalán. A kor előre haladtával lesz a sötét árnyalat egyre világosabb. Először a szőrszálak tövét láthatjuk világosodni, ha a Puli kölyök bundájába beletúrunk. Majd felnőtt korra kisebb-nagyobb mértékben marad meg a fekete fedettség és fokozatosan, folyamatosan lenő a fekete szín a tincsekről. Kivételt képez az arcorri rész, ahol a feketeség megmarad.

Felnőtt korra egészen világos árnyalatúvá vált Puliknál is marad néhány árulkodó jel, hogy maszkos fakó színről van szó. Ez néhány fekete tincs a farok és a fül szőrzetében. Érdekes megfigyelés, hogy némely esetben a nyírás, egészségügyi kozmetika helyein feketébb szőr növekszik. Ilyen a fül és mancsok környéke, illetve az orr.

Tenyészetünkbe a sors a szinte teljesen fekete színűnek született, szürke alapszínű Maszkos Fakó Pulit vezérelte, változó színárnyalatban.

A Maszkos Fakó szín története:

Tulajdonképpen a Puli színei között mindig is jelen volt, azaz ősidők óta benne van a Puli színeiben, a Puli egyik ősi színe. Érdemes elolvasni hogyan ír a Puli színeiről Dr. Kubinszky Ernő 1956-ben.

„ A puli színe igen változó. Fehér, krém, acélkék, galamb-szürke, egérszínű, hamvas-deres, kávébarna, csokoládébarna, barnásvörös, tűzött fekete és fekete színű is van. A „zöld puli” barnásszürke zsemleszínhez hasonlít. „

Később a fekete szín elterjedése és térhódítása szinte elnyomta a többi szín jelentőségét. Olyannyira, hogy néhány évtized múlva már szinte csak azt tekintették Pulinak, aki fekete. Ennek következtében a maszkos fakó szín háttérbe szorult, de rejtett módon továbbra is ott maradt nemzedékről nemzedékre a Puli színe között. A fekete szín igaziságát hirdető tenyésztés esetében az ettől eltérő színűnek született kölyköket a szó szoros értelmében egyszerűen kiselejtezték. Mígnem a XX. század vége felé újra el nem kezdték felfedezni és elismerni. Dr. Ócsag Imre így ír róla 1987-ben:

„A fakó szín kihasadása sem új jelenség, mert a puli ősi színskáláján szerepelt a „krémszínű, hamvas deres ordas”. A fakó mellett most is születnek más színű egyedek, csak azokat radikálisan kivonják a továbbtenyésztésből. „

Modern kori történelme igen változó képet mutat. Ez azt jelenti, hogy egyszer lendületet kap a tenyésztése és nagyobb létszámban jelentkezik a populációban, máskor pedig abbamarad és hirtelen megritkul az előfordulása. Viszonylag új színnek számít a Puli színei között. Azért számít újnak, mert a fekete szín elterjedésének következtében alig ismerik.

Ezért aki ma a Maszkos Fakó Puli tenyésztésébe fog, annak a népszerűsítést, a szín megismertetését is fel kell vállalnia. Mészáros Mihály így ír erről:

„ A hetvenes évek elején kibontakozni látszó maszkos fakó változat sokak számára idegenül hat. Valójában szórvány populációnak tekinthető, bár tény folyamatosan van újabb és újabb megszállottja.”

Kisgyarmati Dorka Picúr

Tenyészetünk esetében a maszkos fakó szín története egy fekete színű, ám már fiatalon meglehetősen szürke árnyalatot mutató szukánknak, Kisgyarmati Dorka Picúrnak köszönhető. Soha életünkben nem felejtjük el azt az érzést, amikor Picúr Napfényvárosi-Csahos Madzagtól első almában az első maszkos fakó utódot a világra hozta. Először azt hittük, hogy magzatburok maradt az újszülött kölyök tarkóján és mindenáron le akartuk törölni. Aztán jöttünk rá, hogy az egy folt, ami azt jelenti, hogy a kölyök nem fekete, hanem Maszkos Fakó. A kölyök a Bánk nevet kapta a keresztségben, a Rasztari-Duci nemzetségben. Alapvetően nem a maszkos fakó szín volt a párosítás célja több okból is. Egyrészt hiszem és vallom, hogy Puli esetében csak a szín, mint megjelenési forma nem lehet kizárólagosan tenyészcél! Ez azért van, mert a Puli színe csak a tulajdonságok egy nagyon kicsi hányada, paramétere a tenyésztésben. Tehát téves kijelentés az, hogy mindegy milyen csak maszkos fakó legyen. Másrészt Picúr első párjának sokkal inkább választottuk Madzagot a vérvonala miatt, hiszen Madzag esetében Napfényvárosi Puliról van szó. Harmadrészt Picúr törzskönyvében, felemnői között az ősi sorokban nem szerepelnek maszkos fakó ősök. Ezért ért bennünket meglepetésként a szín kihasadása és megjelenése. Így kezdődött! Bánk kölyökként apja nyomdokaiba lépett és apja helyét vette át Körmöndi Imre Kolduskerti Tenyészetében. Már utódjaiban bizonyít.

Rasztari-Duci Bánk

A maszkos Fakó szín öröklődése:

A Puli színeinek hierarchiájában recesszív módon öröklődik a feketéhez képest. Az utódokban csak akkor jelenik meg, csak akkor hasad ki, ha mindkét szülő hordozza (rejtett módon vagy fenotípusosan) a maszkos fakó színt. Ezért a maszkos fakónak született utód bizony mindkét szülő érdeme.

A maszkos Fakó viszonya a Puli többi színéhez

A fekete elnyomja, tehát ha az öröklődés során a maszkos fakó genetikai értelemben fekete színnel találkozik, akkor az utód fekete színű lesz. Ha a tenyészpárnak választott fekete Puli rejtett módon hordozza a maszkos fakó színt, akkor van remény a maszkos fakó szín kihasadására. Ekkor sem minden esetben születik maszkos fakó utód, hisz a véletlen folytál előfordulhat, hogy genetikai értelemben a két szín elkerüli egymást és az öröklődésben nem találkozik a két szülő rejtett maszkos fakó genetikai háttere.

Két maszkos fakó szülő párosításából is születnek fekete színű utódok. Ezt a szakemberek és a tapasztalattal rendelkező tenyésztők többféleképpen magyarázzák. Egyik ilyen magyarázat a fekete maszk, ami okozhatja két maszkos fakó szülő kölykének fekete színét. A másik magyarázat a sötét, feketével fedett árnyalat.

A maszkos fakó szín a fehérhez viszonyítva kijelenthető, hogy dominánsabb, a rangsorban fentebb helyezkedik el. Mégis ez a maszkos fakó és fehér öröklődési viszony nem annyira egyértelmű és általánosan elmondható, nem tiszta domináns-recesszív viszony. Némely esetben a maszkos fakó ha fehérrel találkozik, akkor az utód maszkos fakó lesz. Fehér színhordozó maszkos fakó Pulikra számtalan példa van a Puli tenyésztésében. Máskor érdekes módon az utódok feketék lesznek, azaz a maszkos fakó és a fehér szín genetikai találkozása a kölykök fekete színét eredményezi.

Ritkán előfordul, főleg színhordozó fekete Pulik utódjainál, hogy a maszkos fakó és a fehér szín a szürke kihasadását eredményezi. Az utódokban a két szín kombinációja szürke Pulit eredményezhet.

Öröklődés a tenyészetünkben

Második alkalommal Kisgyarmati Dorka Picúr szukánkhoz már úgy választottunk párt, hogy lehetőleg maszkos fakó színhordozó legyen. Ez természetesen csak az egyik szempont volt a sok közül, mert Szatyorfalvi Subás Bogáncsra több okból esett a választásunk. Egyrészt rendelkezett olyan ősökkel, akik között több Szentmihályi-Szabó Puli is szerepel, csakúgy, mint Picúr ősei között. Másrészt Bogáncs édesapja Árkosligeti Bitang egy viszonylag ritka vérvonalnak számító maszkos fakó Puli volt, nem annyira elterjedt a Puli populációban. Harmadrészt pedig a legtöbbet nyomta a latban Picúr és Bogáncs típusának hasonlósága, egyezősége. Ebből a párosításból született másik maszkos fakó saját tenyésztésű Pulink, Rasztari-Duci Edda. Edda Kalmárné Fehér Zsuzsáékhoz került a Tincses-Kincsem Tenyészetbe, ahol már utódjaiban kezd bizonyítani.

Rasztari-Duci Edda Barack

Közben észrevétlenül egy másik vonalon történt a maszkos fakó szín öröklődésében egy fontos állomás a tenyészetünkben. Napfényvárosi-Csahos Duci kennel alapító szukán fekete-fehér párosításából született Rasztari-Duci Angyal Linda, aki már egész fiatalon meglehetősen szürke árnyalatot mutatott. Nem sejtettem és nem gondoltam rá, hogy ez a maszkos fakó és a fehér szín genetikai találkozása miatt is lehet az öröklődésben. Későbbiek során lett ennek jelentősége a tenyészetünkben. Linda a Csikasz Tenyészetben már utódjaiban bizonyít.

Rasztari-Duci Angyal Linda

A Maszkos Fakó szín tenyésztése

Általánosan elmondható, hogy ma még a tenyésztők ritkán vállalkoznak a maszkos fakó tiszta színtenyésztésére, azaz arra, hogy maszkos fakó Pulijuk mellé szintén maszkos fakó tenyészpárt válasszanak. Ennek több oka van. Egyik oka az, hogy nem minden esetben (azaz gondosan megválasztott, kiemelkedő minőségű tenyészpár esetében NEM), de általában két maszkos fakó szülő utódjaiban még nincs olyan minőségű, ami stabilan versenyképes. A másik és jelentősebb oka az, hogy jelen pillanatban a maszkos fakó szín még nem rendelkezik akkora tenyésztési alappal, olyan széles vérvonalakból álló állománnyal, ami lehetővé tenné a fehérhez hasonló elkülönülését a Puli színei között.

Ez azt jelenti, hogy napjainkban nemcsak együtt versenyez a nemzetközi CACIB címért a fekete Pulikkal, annak ellenére, hogy már külön nemzeti CAC címre jogosult, hanem azt is jelenti, hogy a fekete színnel együtt, azon belül tenyésztjük.

Ez azért fontos, mert jelenleg még szükség van a maszkos fakó szín genetikai hátterének bővítésére, szélesítésére a biztonságosabb, stabilabb és minőségileg jobb maszkos fakó szín kitenyésztése érdekében. Tehát sokkal inkább választjuk a tenyésztésben a maszkos fakó színhordozó fekete Pulikat, még a kihasadt maszkos fakó Pulikhoz is ennek érdekében. Ez meg is tehető, hiszen a nemcsak két maszkos fakó színhordozó fekete Puli párosítható, hanem maszkos fakó Puli is a fekete színűvel. Ha a tenyészpár másik fele fekete színe ellenére rejtetten hordozza a maszkos fakó színt, akkor az utódok között születhet maszkos fakó színű. Ha nem hordozza a maszkos fakó színt, vagy az öröklődés útvesztőiben, a genetika rejtelmeiben nem találkozik a maszkos fakó szín a másik Puli színhordozásával, akkor a maszkos fakó színhordozó fekete Pulik táborát szélesíthetjük.

Tenyésztünkben az eddig felsorolt és példaként felhozott maszkos fakó és feltételezhetően maszkos fakó színhordozó fekete Pulik mellett jelentősége lett egy másik tenyésztési iránynak, kissé eltérő (nem teljesen eltérő, de más) vérvonalnak. Ez szintén meglepetésként váratlanul ért bennünket, mert a párosításnak nem a szín volt a célja, nem is számítottunk rá. Rasztari-Duci Angyalt Csaholó-Borzas Cimbi Koppány kanunkkal párosítottuk. Ebből a párosításból született Csikasz Arasz Gerzson fekete kan. Közben egy lehetőség kapcsán tenyészetünkbe vontuk a már korábban említett Bogáncs alomtestvérét, Szatyorfalvi Subás Bogi fekete szukát. Bogi esetében szinte biztosak voltunk a maszkos fakó rejtett színhordozásban. Egyrészt azért, mert Bogi apja a maszkos fakó Árkosligeti Bitang. Másrészt azért, mert Árkosligeti Bitang fia, Bogi testvére Bogáncs már megörvendeztetett bennünket Kisgyarmati Dorka Picúr lánya, Rasztari-Duci Edda által maszkos fakó utóddal. Bogi párjául Csikasz Arasz Gerzsont mégis azért választottuk, hogy az utódok még inkább passzoljanak vonaltenyésztési elképzelésünkben Koppány utódaihoz. Ekkor született meg meglepetésünkre Rasztari-Duci Gara maszkos fakó szuka, aki Duci kennel alapító szukánk dédunokája, Koppány kanunk unokája és ráadásul Picúr szukánktól teljesen idegen, Picúr utódai mellé rendelhető, passzol vonaltenyésztésben. Gara édesapja, Csikasz Arasz Gerzson, Kuczera Lajos Pulija már tehát utódjaiban bizonyít.

Csikasz Arasz Gerzson

Rasztari-Duci Ochre

Rasztari-Duci Orlando

Rasztari-Duci Ordas

Tenyészcél és a jövő tervei:

A tenyésztői munka soha nem áll meg egy állomáson, egy eredménynél, hanem úgy gondolkodunk, hogy milyen utat keressünk a továbblépésre, fejlődésre és előre haladásra. Maszkos fakó saját tenyésztésű Pulijaink eddig tenyészeten belül vérvonalakat alapítottak és utódjaikban bizonyítanak. Nincs ez másképp az oldalági rokonaik, azaz a testvéreik, féltestvéreik esetében sem, hiszen náluk pedig maszkos fakó rejtett színhordozás feltételezhető. Hatalmas jelentőségét látjuk az eddig felfedezett idegen maszkos fakó színhordozó fekete kanoknak és szukáknak. Tenyészetünk palettáján a maszkos fakó szín megjelenését nekik köszönhetjük. Köszönet érte!

Óriási jelentősége van számunkra az idegen párokkal történő tenyésztésből származó maszkos fakó és feltételezhetően maszkos fakó színhordozó saját tenyésztésű Puliknak. Bennük látjuk a jövőt és a lehetőséget egy saját maszkos fakó vérvonal kitenyésztésére. Éppen ezért a fejlődés és előre lépés tenyészetünkben egyrészt azt jelenti, hogy a jövőben a feltételezhetően maszkos fakó színhordozó fekete Pulik tovább tenyésztése fog történni. Másrészt a fejlődés útja mindenképpen a már bizonyítottan maszkos fakó színhordozó fekete saját tenyésztésű utódok lehetőségében van. Nekik mindenképpen szerephez kell jutni a továbblépés során a többi saját tenyésztésű utód kombinációiban.

Az élet tehát nem áll meg a kihasadt és született maszkos fakó utódok gyönyörködésében, hanem a saját maszkos fakó vérvonal tenyésztői munkája több szinten folyik.

Kisgyarmati Dorka Picúr szukánk további utódai, akik tovább szélesítik a kiindulási alapot, Picúr csípőizületi diszplázia minősítése HD-C és Hungária Champion, Hungária Show Champion címekkel rendelkezik.

Rasztari-Duci Bánk maszkos fakó kan bevonása egyrészt a rejett ám a szín tekintetében lényeges színhordozás lehetőségeinek szélesítése érdekében. Másrészt és nem utolsó sorban Pulik rejtett színhordozásának felderítésére. Harmadrészt pedig a maszkos fakó szín kihasadása érdekében az utódok között. Bánk csípőizületi diszplázia minősítése HD-A és Hungária Junior illetve CAC címmel rendelkezik, valamint 2007. év legeredményesebb fiatal maszkos fakó kanja. Tulajdonos Körmöndi Imre - Vaskút

Csikasz Arasz Gerzson maszkos fakó színhordozó fekete kan szerepeltetése a tenyésztésben. Elsősorban feltételezhetően színhordozó fekete, vagy kihasadt, fenotípusosan maszkos fakó párokhoz. Gerzson csípőizületi diszplázia minősítése HD-A és HPJ, CAC, CACIB címekkel rendelkezik. Tulajdonos Kuczera Lajos - Taksony

Rasztari-Duci Gara

Tenyészetünkön kívül, akiknek köszönettel tartozunk:

Elsősorban köszönettel tartozunk azoknak a tenyésztőknek, akiktől saját tenyésztésű Pulijaink származnak. Mert a maszkos fakó szín megjelenését a tenyészetünkben nekik köszönhetjük, hogy partnereik lehettünk! Gondolunk itt Kovács Ferencre és feleségére a Napfényvárosi-Csahos Tenyészet tulajdonosaira, gondolunk Baji Lászlóra a Kisgyarmati Tenyészet tulajdonosára.

Másodsorban köszönettel tartozunk a fent felsorolt saját tenyésztésű utódok tulajdonosainak, hogy partnereink a tenyésztési elképzelés megvalósításában. Gondozzák, ápolják és tartják a maszkos fakó színhordozó tőlünk elszármazott Pulikat. Köszönet minden tulajdonosnak a fent felsoroltak között.

Harmadrészt köszönettel tartozunk azoknak a tenyésztőknek, akik a tulajdonosi körön belül, mint tenyésztők viszik tovább az elképzelést, folytatják a megkezdett munkát saját elképzelésük, tenyészcéljuk szerint. Konkrétan Körmöndi Imre Kolduskerti Tenyészetének, Kalmárné Fehér Zsuzsanna Tincses-Kincsem Tenyészetének, Kati Taipale Ximene Tenyészetének, Matuska Andrea Gyöngyszigeti Tenyészetének, Udvardiné Lukács Ilona Szentmiklósi-Kéktavi Tenyészetének.

Negyedrészt köszönettel tartozunk azoknak a tulajdonosoknak és tenyésztőknek, akiknek a maszkos fakó színhordozó Pulijait bevontuk a tenyésztésbe, hiszen mint említettük az utódok mindkét fél érdeme és nélkülük az eredményesség nem jöhetett volna létre.

Rasztari-Duci Ordas Nomád

Rasztari-Duci Ochre Oscar

Rasztari-Duci Orlando Waxy

 

Tenyésztésünkbe bevont idegen, bizonyítottan maszkos fakó színhordozó Pulik.

Napfényvárosi-Csahos Madzag

Fekete kan
(Herceghalmi-Szurtos Zsuga – Gyálhatári Gubanc)
HD-A, Champion
Körmöndi Imre - Vaskút

Szatyorfalvi Subás Bogáncs

Fekete kan
(Árkosligeti Bitang – Szentmihályi-Szabó Olga)
Champion
Mészáros János – Szeged-Tápé

Szatyorfalvi Subás Bogi

Fekete szuka
(Árkosligeti Bitang – Szentmihályi-Szabó Olga)
Champion
Robár János – Szeged-Tápé

A Maszkos Fakó szín szakmai alapjai:

Kovács Tibor: A színöröklés törvényszerűségei

Gén: A genetikai információ alapegysége. A DNS (dezoxiribonukleinsav) egy szakasza. A tárolt (kódolt) információt a nukleotidok szekvenciája (sorrendje) határozza meg (A,T,G,C).

Lokusz: Az a hely, ahol a gének helyeződnek el.

Allél: Egy-egy lokuszon az adott gének számos alternatív változata lehetséges (de egyszerre csak egy!). Egy génnek minimum két allélja van.

Kromoszóma: Az öröklődés DNS-ből és fehérjékből álló fizikai egysége, melyek a gének többségét hordozzák.

Homológ kromoszómapár: Az azonos tulajdonságokat (géneket) hordozó apai és anyai kromoszómák.

Mendeli genetika:

 1. Gamétatisztaság elve
 2. Uniformitás törvénye
 3. Szegregáció törvénye
 4. Független kombinálódás elve

Domináns tulajdonság: uralkodó tulajdonság.

Recesszív tulajdonság: elnyomott tulajdonság.

Homozigóta: A két allél megegyezik (AA, aa)

Génhatásnak valamilyen gén által szabályozott tulajdonságnak a szervezet fenotípusában való megjelenését értjük. Fenotípusnak nevezzük a látható és méerhető tulajdonságok összességét.

Fenotípus (F) = genotípus (G) + paratípus (K)

A paratípus a környezeti hatás.

A genotípus DNS-ben tárolt információk összessége, gének közötti kölcsönhatás.

Amennyiben a homológ kromoszómapár azonos lókuszán elhelyezkedő másik allél befolyásolja az adott tulajdonság megjelenését, akkor intraallél kölcsönhatásról beszélünk. A másik esetben különböző allélok közötti úgynevezett interallél kölcsönhatásról van szó (nem additív génhatások).

Monogénia: egy gén egy tulajdonságot határoz meg.

Pleitoropia: egy gén több tulajdonságot határoz meg.

Poligénia: több gén határoz meg egy tulajdonságot.

Monogénia (intraallél kölcsönhatás)

 1. dominancia
  - teljes
  - részleges
  - feltételes
  - over
  - poláris
 1. Dominancia hiánya
 2. Pleiotrópia

Poligénia (interallél kölcsönhatás)

 1. Episztázis
  - domináns
  - recesszív
  - domináns – recesszív
 1. Kompromisszumhatás
 2. Komplementer hatás
 3. Modifikáló hatás

Génexpresszió: Részleges dominancia esetén, ha a domináns tulajdonság nem jelentkezik (manifesztálódik) teljes mértékben. Értéke 1-100%

Penetrancia: A részleges dominancia néha úgy nyilvánul meg, hogy a domináns tulajdonság nem mindegyik heterozigóta egyedben jelenik meg (pl. egy almon belül). Azt, hogy a bizonyos tulajdonság mennyi egyeden jelenik meg penetranciának nevezzük. Értéke 1-100%

Penetrancia = (manifesztálódott tulajdonságú egyed / összes egyed) X 100

Dominancia hiánya: A heterozigóta egyedek fenotípusukban eltérnek mindkét szülőtől (AA) X (aa)

Episztázis: Egy gén domináns vagy recesszív allélja elnyomja (teljesen vagy részben) ugyanazon kromoszóma más lokuszán, vagy egy másik kromoszóma valamely lokuszán elhelyezkedő gén hatását, és annak fenotípusos megjelenését részben vagy egsézben megakadályozza. Az elnyomó gént episztatikus génnek, az elnyomottat hiposztatikus génnek nevezzük.

A szín minőségi (kvalitatív) tulajdonság, egy vagy néhány nagyhatású (major) gén alakítja ki és nem additív jellegűek. A környezeti hatásnak a jelentősége (paratípus) kisebb, mint a kvantitatív tulajdonságoknál. De nem elhanyagolható! A minőségi tulajdonságok öröklődésére a többnyire Mendeli szabályok érvényesek. Az eltérésekre felhívjuk a figyelmet (pl. letális színek).

A Puli színét több gén alakítja ki és jellemző a poliallélia egyes gének esetében (kettőnél több allél). Fontos meghatározni, hogy a fenotípus egy vagy több genotípust képvisel-e.

A Puli esetében előforduló, a színeket (szőrszínt) befolyásoló gének és alléljeik:

1. A (aguti)

- As (aguti solid) fekete
- Ay (aguti yellow) sárga
- A- (aguti) vadas
- asa (aguti sable) nyeregmintás
- at (aguti tan) fekete-cser

As domináns az összes többi allélel szemben.

Ay recesszív a feketével szemben, és domináns a többi allélel szemben.

Az at és asa recesszív.

2. D (dense-dilute) színintezitás, felhígulás

- D- (dense)
- dd (dilute) – a Pulinál ritkán előforduló, letális génkombináció. Penetrancia 100%.

3. G (grey)

- G (ezüstözöttség)
- gg (ősz)

4. I (inhibitor) gátló

- I-
- ii

5. B (black) – fekete. A gén elsősorban nem a szőr, hanem a bőr pigmentjére hat.

- B- fekete
- bb barna

Recesszív homozigóta (bb) állapotban viszont az egyed fenotípusa barna bőr és szőrszín. Barna bőrszín, barna orrtükör, világos szem.

6. S (self, solid)

- S-
- si
- sp
- sw

Ezek a gének a felelősek a mellfoltért, az ujjak közötti fehér szőrszálakért.

A Puli színöröklésével kapcsolatban megállapítható, hogy a fekete szín domináns. Hordozója lehet az összes Puli színnek, beleértve a tenyésztésből kizáró színeket (zsemlefakó, fekete-cser, barna) és a letális (kék) színeket is.

A genotípus meghatározásánál a következő szempontok vehetők figyelembe az irodalom és az alomellenőrzések alapján:

 1. A fekete szín domináns, belőle bármilyen más szín kihasadhat.
 2. A zsemlefakó homozigóta recesszív.
 3. A fehér nem foltos és nem albino.
 4. Különböző párosításból született utódok színei:

- zsemle fakó X zsemle fakó – zsemle fakó
- fehér X fehér – fehér, zsemle fakó
- maszkos fakó X zsemle fakó – fekete
- maszkos fakó X maszkos fakó – fekete, maszkos fakó
- fekete X fehér – fekete, fehér, zsemle fakó

Maszkos fakó:

AyAy; EmEm; GG; II
Ayat; Eme; Gg; Ii
Ayat; Eme; gg; ii

Zsemle fakó:

AsAs; ee; gg; ii
AsAy; ee; gg; ii
Asat; ee; gg; ii
AyAy; ee; gg; ii
Ayat; ee; gg; ii

Az ee extension – nem engedi a melanin beépülését, felhígult zsemle szín.

Szakirodalom

Tallózás a maszkos fakó Puli szakirodalmában!

Kapcsolódó cikkek és szemelvények:

Buzgó Ilona: Néhány szó fakó puli ügyben

Dr. Ócsag Imre: A Puli színörökléséről

Dr. Bordács Imre: A Pulitenyésztés Iránylevei

Mészáros Mihály: Fergeteges Örökségünk

Tari József – A Puli Értékei: Az ősi káprázat, a maszkos fakó

Mészáros Mihály: Bővebben a fakó puliról Cikk_1, Cikk_2, Cikk_3

Mészáros Mihály: Döntés a puli színváltozatairól Cikk_1, Cikk_2, Cikk_3