Manka


Üdvözöljük tenyészetünk szürke színének oldalain
Még mi is most tanuljuk, szokjuk, tapasztaljuk és csodáljuk a Pulinak ezt a ritka színváltozatát. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tenyészetünk saját tenyésztésű Pulijai között egyre többen büszkélkedhet ezzel a színnel. Ahogy a tapasztalatok bővülnek, ismereteink gyarapodnak úgy telik majd tartalommal egyre jobban az oldal. Ezért érdemes a későbbiekben folyamatosan visszalátogatni. Addig beszéljenek és szemléltessenek helyettünk a képek!

Rasztari-Duci Manka
szuka
született 2010. 01. 01.

SZÁRMAZÁS

TENYÉSZSZEMLE

CSIPŐ

UTÓDOK

EREDMÉNYEK

MUNKA ÉS HASZNÁLAT

MÉDIA

Rasztari-Duci Kalász
szürke szuka
született: 2009. 05. 14.

Manka származása teljesen megegyezik Kalász származásával. Ez nem a véletlen műve, hanem tudatos volt. Kalász volt a legelső saját tenyésztésű Puli, akinél rájöttünk a szürke szín rejtelmeire. Tapasztalatainkat ezért Kalásznak és tulajdonosának köszönhetjük. Amikor Andrea először képet küldött nekünk, akkor láttuk, hogy valami egészen más, az eddigiektől eltérő, a saját tenyésztésű Pulik alakulásától különböző színnel van dolgunk. Kalász volt az első, akinek a törzskönyvön szereplő maszkos fakó színét hivatalosan több bíró előtt átminősíttettük.

A törzskönyvön szereplő szín átminősítése
Apja: Csikasz Arasz Gerzson / Csaholó-Borzas Cimbi Koppány – Rasztari-Duci Angyal Linda/
Anyja: Kisgyarmati Dorka Picúr / Szentmihályi-Szabó Lármás – Kisgyarmati Zsazsa/
Tuladonos: Matuska Andrea
Temerin, Vajdaság, Szerbia
GYÖNGYSZIGETI PULI KENNEL

Kalász színének változása az életkor előre haladtával:
http://www.rasztari.hu/kalasz/images/rasztarikalasz01.jpg

http://www.rasztari.hu/kalasz/images/rasztarikalasz02.jpg

http://www.rasztari.hu/kalasz/images/kalasz02.jpg

11 hónaposan:
http://www.rasztari.hu/kalasz/images/kalaszgrey3.jpg

1,5 éves korára:
http://rasztaripulik.uw.hu/foto/KalaszZenta01.JPG


Kalász testvére Kende. Kende esetében a szín ugyanúgy alakult és változott az életkorral, mint Kalász esetében.
Rasztari-Duci Kende
kan
született: 2009. 05. 14.
Apja: Csikasz Arasz Gerzson / Csaholó-Borzas Cimbi Koppány – Rasztari-Duci Angyal Linda/
Anyja: Kisgyarmati Dorka Picúr / Szentmihályi-Szabó Lármás – Kisgyarmati Zsazsa/
Tuladonos: Orbán Szabolcs és családja, Tabajd.

Kende színének változása az életkor előre haladtával:
http://www.rasztari.hu/gara/rasztarikende01.jpg

http://www.rasztari.hu/gara/rasztarikende02.jpg

http://www.rasztari.hu/gara/rasztariducikende1.jpg

1 évesen
http://www.rasztari.hu/gara/rasztarikende1.jpg

A K alom, vagyis Kalász, Kende, Krajcár, Kezes típusra, formára és jellemre, annyira tetszett nekünk, hogy május után ősszel a párosítást megismételtük. Ebből született az M Alom. Ekkor újszülött korban a színek megítélése annyira nem volt tudatos. Hiszen Kalász színének átminősítése csak a következő év tavaszán történt. Így amikor az alomban Manka megszületett még mindig abban a tudatban voltunk Kisgyarmati Dorka Picúr előző utódait tekintve, hogy maszkos fakó Pulink született. Manka törzskönyvére maszkos fakó szín került. Érdekes módon ez azért is történt így, mert a tenyészetünkben született szürke Pulik színének változása, vagyis a kiszürküléssel járó színhígulás nem az arcukról indul és a fenekükről, hanem a lábakról. Így eképpen borzasztóan hasonlít a szín indulása újszülött korban a maszkos fakóra. Később azonban úgy fél éves korban már jól látszik, hogy az avétos fekete tincsek végei megmaradnak és a Puli nem a maszkos fakóra jellemző színhígulást mutatja, hanem ahogy növekszik a felnőtt szőr, úgy szürkül egyöntetűen egész test szerte a bunda. Ez akkor válik még egyértelműbbé, amikor a kölyök szőrt a felnőtt szőr köntös váltja. Minél inkább kialakulnak a tincsek és lenő a kölyök szőr, úgy bukkan egyre jobban elő a Puli szürke színe. Valószínűsíthető, hogy a mi esetünkben összefüggés van, a tapasztalatok szerint kapcsolódás lehet a szürke szín és a szürke alapszínű maszkos fakó között.

Manka színének változása az életkor előre haladtával:
http://www.rasztari.hu/gara/rasztarimanka.jpg

http://www.rasztari.hu/gara/rasztarimanka01.jpg

http://www.rasztari.hu/gara/rasztarimanka001.jpg

1 évesen
http://rasztarisokkpuli.uw.hu/foto/RasztariManka002.jpg

Szürkének születtek:
A fentiek után már igény is mutatkozott az érdeklődők, szimpatizánsok részéről tenyészetünkben a szürke színnel kapcsolatban. Igaz célzottan csak a szín szempontjából továbbra sem terveztünk így párosításokat, de 2010. Karácsony Szent Este Rasztari-Duci Gara egy szürke alommal lepett meg bennünket. Ezért hisszük és tapasztalataink azt mutatják, hogy a szürke alapszínű maszkos fakó és a szürke szín között összefüggés, kapcsolódás lehet. Az eddig tenyészetünkben született szürke Puli és a Gara almában szürkének született utódok származásában a következő összefüggés is mondatja mindezt:

Kalász, Kende és Manka édesapja Csikasz Arasz Gerzson. Csakúgy, mint Gara édesapja is. Kalász, Kende és Manka édesanyja Kisgyarmati Dorka Picúr. Gara párjának pedig Picúr egyik Koppánytól született fiát választottuk, Rasztari-Duci Irha Marcit. Tehát a vérvonal és a kombináció mutat közös vonásokat a szürke szín vonatkozásában tenyészetünkben.

Marci születése után gondolkodóban voltunk, mert akkor még ezt a jelenséget nem ismertük. A többi kölyöktől elütő módon, szemmel láthatóan Rasztari-Duci Irha Marci újszülött korban egy világosabb füst jelenségét mutatta, amely azonban később csak avétos színre változott Marci felnőtt korára. Hiszen apja, Koppány részéről nem volt meg a szín kihasadásának, illetve a szín hígulásának örökletes lehetősége sem.

Világos füst Marci esetében újszülött korban
http://www.magyarpuli.hu/irha/szuletes/irhaborn01.jpg

Később, amikor Marci tenyésztésbe került és megszületett Garának a Rasztari-Duci R Alom, akkor ez a világos füst egy fekete-maszkos fakó párosításból 3 szürke utódot hozott. Ravasz, Rezeda Wicca és Regő tenyészetünkben az első hivatalosan is szürkének törzskönyveztetett saját tenyésztésű Puli. Újszülött korban itt a szín megítélése már tudatos volt a törzskönyv kiváltásakor. Azért volt tudatos, mert a színhígulás és szürkülés pont megegyezett az eddig tapasztalt kiszürkülés folyamatával az életkor előre haladtával.

Ravasz, Rezada Wicca, Regő

Ravasz
tulajdonos: Arial Bacatan

Rezeda Wicca
Tulajdonos: Belényi Beatrix

Regő
Tulajdonos: Baráth Dorka

Az R Alom adatlapja!
Végezetül a színöröklés és a genetika helyett szeretnénk megemlíteni azokat a fekete és maszkos fakó Pulikat, akiknek a szürke színt köszönhetjük tenyészetünkben:

Kisgyarmati Dorka Picúr:

3 szürke Pulival ajándékozott meg bennünket a maszkos fakó és fekete utódok mellett. A legelső szürke saját tenyésztésű Pulinkat is neki köszönhetjük. Már egészen fiatalon szürkülni kezdett, de akkor ennek még nem tulajdonítottunk jelentőséget. Később a tenyésztés során a korai kiszürkülését annak tudtuk be, hogy maszkos fakó színhordozó, mivel születtek szürke alapszínű maszkos fakó utódai különböző párosításokból. Az utódok által egy olyan kiinduló pontot és támaszt kaptunk, ami alapjaiban meghatározta tenyésztésünket a szürke Puli tekintetében. A tenyésztésben és kennelünkben minden tekintetben Manka elődje és nemcsak azért, mert az édesanyja. Az ő helyét, és szerepét veszi át a tenyésztésben Rasztari-Duci Manka.

Rasztari-Duci Angyal Linda:

Ugyan közvetlenül nem, de utódjai által mindenképpen befolyásolta és meghatározta tenyészetünkben a szürke szín létrejöttét. Több párosításból is született olyan fekete utóda, akik felnőtt korra szürke alapszínűvé változtak, de megmaradtak a törzskönyv szerint feketének. Általa találtunk rá Kisgyarmati Dorka Picúr mellett egy másik maszkos fakó vérvonalra is, amivel folytathatjuk a maszkos fakó Puli tenyésztését saját tenyészetünkön belül. A szürke szín vonatkozásában hasonló képpen történt. Ezért meghatározó jelentőségű a saját tenyésztésű Pulik szürke színének származásában.
Tulajdonos: Bodor Gábor, Bordány

Csikasz Arasz Gerzson:

Szintén 3 szürke Pulival ajándékozott meg bennünket a maszkos fakó és fekete utódok mellett. A legelső szürke saját tenyésztésű Pulinkat is neki köszönhetjük Kisgyarmati Dorka Picúrtól. Rasztari-Duci Angyal Linda fia. Rasztari-Duci Manka édesapja. Amikor őt választottuk fedeztetésre az utódok által egy olyan alapot és bázist kaptunk, ami véglegesen meghatározta tenyésztésünket a szürke Puli vonatkozásában.
Tulajdonos: Kuczera Lajos, Taksony

Rasztari-Duci Irha Marci:

Ő is 3 szürke Pulival ajándékozott meg bennünket egy almon belül. A legelső szürkének törzskönyvezett saját tenyésztésű Puli almunkat is neki köszönhetjük. Kisgyarmati Dorka Picúr fia. Csikasz Arasz Gerzson apai és Rasztari-Duci Manka anyai féltestvére. Amikor őt választottuk fedeztetésre már tudatosan a teljesítmény, munka és használhatóság megőrzése mellett számítottunk a szürke szín megjelenésére. Általa nem elsősorban a szín, hanem a teljesítmény és a belső értékek megőrzését reméljük. Remélhetőleg, terveink szerint, mint apa és fedező kan sok saját tenyésztésű Puli törzskönyvében szerepelni fog.
Tulajdonos: Jenei István, Szeged-Kiskundorozsma

Rasztari-Duci Gara:

Csikasz Arasz Gerzson lánya, Rasztari-Duci Angyal Linda unokája. A legelső szürkének törzskönyvezett saját tenyésztésű Puli almunkat ő szülte. Vele nem elsősorban a szín, hanem a használhatóságot és a belső értékeket szeretnénk megőrizni. Remélhetőleg, terveink szerint, mint anya több saját tenyésztésű Puli törzskönyvében szerepelni fog. Ezüst szürke alapszínű maszkos szuka, aki Rasztari-Duci Irha Marcival egy fekete-maszkos fakó párosításból 3 szürke utódnak adott életet.